yourstudio_blog14

Elérkezett a szállítás napja és lelkesen ugrottunk bele a tennivalókba. Felpakoltuk újra a teherautót és indultunk is a Röppentyű utcába. A becuccolással szerencsére elég hamar megvoltunk, és már neki is láttunk a szerkezet összeállításának.

Az akkor még teljesen üres tér, gyakorlatilag úgy kongott, mint egy fejre húzott bogrács, amibe egy ideig elég mókás beszélni. „Remek” élmény volt napokat ebben a környezetben dolgozni, vagyis inkább nevezzük maradandó emléknek…. 

Figyelem-figyelem közérdekű információ következik! : Az ember munkakörnyezetében, valamint életterében is rendkívül fontos az akusztika. Ha egész nap visszhangokkal teli, és alapvetően zajos környezetben vagyunk, akkor sokkal hamarabb fáradunk és dekoncentrálttá válunk, ez nem újdonság. Viszont, ha kicsit jobban a dolgok mögé nézünk, akkor rájövünk, hogy ez olyan mintha felénk repülő teniszlabdákat kéne elkapnunk. Addig nem is lenne gond, ha mindig csak egy labdát kellene megcsípni, de minden egyes megszólalt hang egy újabb, és minden visszaverődő szintén további teniszlabdákat jelent. Hamar kavalkád alakul ki körülöttünk, és a mindenhonnan röpködő labdák kereszttüzében találjuk magunkat. Nekünk mindig azt az egy újonnan felénk érkezőt kell elcsípni, és ez bizony odafigyelést igényel. Ha a hallásunkról van szó, akkor ezt bent a torony intézi, és nem kell kalimpálni a labdák után, de a tudtunkon kívül éppúgy elfáradunk tőle. Ha a labdák javarészét sikerül távol tartani, akkor sokkal könnyebb dolgunk van, és lényegesen tovább bírunk eredményesen odafigyelni.

Na, hát valami hasonló dologról szól az akusztika, amikor a környezetünket szeretnénk tisztábban hallhatóvá tenni, és elkezdünk a visszaverődések kezelésével foglalkozni. Pont ezért álltunk neki a YourStudio projektnek, hogy legyen egy akusztikailag tiszta környezetünk, ahol a zene tényleg csak a hangfalakból szól.

Innentől kezdve minden szabadidőnket a stúdió építésére fordítottuk, és igyekeztünk a leghamarabb mérhető állapotba hozni szobát. Ez azért volt fontos, mert tudtuk, hogy finomhangolásra is szükség lesz, ami a főbb akusztikai elemeket kiegészítve segíti majd a végső hangzást.

yourstudio_blog15

Az első döbbenetes különbség a front oldali csillapítás beépítésénél vált érezhetővé. Amint raktuk a falat végre elkezdtük hallani, hogy mi is fog itt történni. Addig minden mozdulatunk és szavunk sokszorozva zengette a helyet, de ott elöl elkezdtünk kitisztulni. Nem volt kérdés, hogy a munka közbeni pihenőknél oda álltunk beszélgetni, mert egészen egyszerűen sokkal, de sokkal jobb érzés ott lenni, mint bárhol máshol a teremben.

Ahogy haladtunk folyamatosan javult a hangzás, lezártuk felülről a szerkezetet, beépült az összes akusztikai elem és megkapta a stúdió a felületek borítását, amiktől egészen megváltozott az atmoszféra. Készen álltunk rá, hogy akusztikai mérésekkel alátámasztva is megtudjuk a munkánk eredményét, és ha kell, még finomítsunk rajta. Ismét Papp László AES hangmérnökhöz fordultunk, aki elvégezte a stúdió akusztikai méréseit, és számunkra óriási elismerésként a kezünket megrázva azt mondta, hogy „Ez igen fiúk, szép munka!”.

Az első mérés alapján, még néhány tartomány hangzását tovább csiszoltuk, így további akusztikai elemeket alakítottunk ki, hogy mindent megtegyünk a legjobb eredmény érdekében. A második mérés után pedig azt a javaslatot kaptuk, hogy büszkén tegyük ki a „Kalibrált” feliratot a stúdiónkra, mivel ez nemzetközileg is elismert színvonalú akusztikai teret képvisel.

Your Studio_SPL
Your Studio_Spectogram

Hát erre nem számítottunk, hogy szakmai oldalról ekkora megtiszteltetés ér bennünket, és azóta is fülig ér a szánk, amikor szóba kerül! Beért a hosszú munka gyümölcse, amiből mindketten további motivációt merítettünk, és megyünk tovább előre!

A stúdió építését nehéz lenne leírni, így készítettünk egy Timelapse videót, amiben meg tudjátok nézni, hogy hogyan is kelt életre az audio tér.

Köszönjük, hogy végigkísértétek a történetünk!

Várunk mindenkit szeretettel, aki élőben is szeretne meggyőződni a hangzásról!